Muotoillaanko varhaiskasvatusta?

09.10.2021

Onko palvelumuotoilu tuttua? Entäpä muotoilu varhaiskasvatuspalvelussa?

Vuodesta 2013 alkaen, aloittaessani ensimmäiset muotoiluopintoni, olen tutkinut ja kokeillut muotoilun mahdollisuuksien hyödyntämistä varhaiskasvatuksessa. Ilokseni voin todeta, että kyllä, muotoilun menetelmät taipuvat mainiosti myös varhaiskasvatuspalvelun erilaisten prosessien sekä arjen haasteiden ratkaisemiseen sekä varhaiskasvatuspalvelun strategiseen muotoiluun.

Muotoiluajattelu sekä palvelumuotoilun menetelmät tarjoavat oivallisen lähtökohdan ja pohjan monenlaisiin varhaiskasvatuksen haastaviin yhtälöihin. Osa palvelumuotoilun työkaluista sopii sellaisenaan hyvin varhaiskasvatuspalvelun eri osa-alueiden kehittämiseen, mutta tarvitaan ehdottomasti myös varhaiskasvatuksen erityisosaamista, jotta päästään suoraan asian ytimeen. Varhaiskasvatuspalvelun erityisyyden vuoksi tarvitaan juurikin varhaiskasvatuspalvelua palvelevia spesifejä työkaluja.

Viime vuosina olen muotoillut ja visualisoinut varhaiskasvatukseen erilaisia ihmisläheisiä, arkijärkisiä ja osallisuuden huomioivia visuaalisia työkaluja - sellaisia, jotka auttavat varhaiskasvatushenkilöstöä sekä työnjohtoa arjessa. On kyse sitten asiakasprosessien selkeyttämisestä ja järkevöittämisestä tai varhaiskasvatusarjen haasteista, on kaikkiin haasteisiin ja tilanteisiin löytynyt ideointien ja kokeilujen seurauksena aina ratkaisu / ratkaisuja. Ja mikä parasta - yhdessä johdon, varhaiskasvatushenkilöstön sekä asiakkaiden kanssa. Yhteiskehittäminen mahdollistaa eri osapuolien osallisuuden ja näkemysten huomioimisen ja parhaimmillaan se lisää työhön ja palveluun sitoutumista ja tyytyväisyyttä.

Täällä Muotoillaan varhaiskasvatusta -blogissa tulen avaamaan käytännön esimerkkien kautta, mihin kaikkeen muotoilusta varhaiskasvatuspalvelussa löytyykään apua. Jos aihe kiinnostaa, ota seurantaan:

Blogi: muotoillaanvarhaiskasvatusta.fi 

Instagram: @muotoillaanvarhaiskasvatusta